Dubbelpremiär för Astrid Lindgren och Eva Eriksson

Foto av :

Illustration (beskuren): Eva Eriksson

Publicerad:

2017-11-21

Räven och tomten - två barnboksstjärnor möts i julnatten. För första gången på svenska.

Räven och tomten är ett litet juldrama av Astrid Lindgren och Eva Eriksson, som bjuder på magisk stämning och enastående fina bilder.

Texten har tidigare publicerats på tyska, men kommer nu för första gången ut även i Sverige. Eva Eriksson har aldrig tidigare illustrerat en text av Astrid Lindgren.

För några år sedan utgavs Tomten är vaken, med bilder av Kitty Crowther. Det var en text som Astrid Lindgren ursprungligen skrev på 60-talet för den tyska marknaden efter Viktor Rydbergs kända dikt. För de tyska läsarna skrev Astrid Lindgren även Räven och tomten, en fri tolkning på prosa av Karl-Erik Forsslunds diktverk med samma namn.

Med lätt och varm hand fångar Astrid Lindgren här den förtätade stämning som råder om julnatten. Eva Eriksson tolkar texten med mästarhand och resultatet är en skimrande liten bok full av närvarokänsla.

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till människornas gård om natten. Inte märker de att han kommer tassande, men det gör gårdstomten.

Nu får hönorna se upp, för det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar till slut den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen har satt ut. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten…

Relaterat

Räven och tomten

Om boken

Kika bakom luckor och var beredd på andra effektfulla överraskningar! Nu kommer Räven och tomten i pop-up-version!

Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelse med enastående fina bilder av Eva Eriksson blev en omedelbar succé julen 2017. Då var det dubbelpremiär, eftersom texten publicerades för första gången i Sverige och eftersom det var Eva Erikssons första bilderbok med en text av Astrid Lindgren!

Berättelsen handlar om Mickel räv som smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser allt. Nu får hönorna se upp! Tomten håller vakt, och för att skona hönsen blidkar han den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ...

Nu är det alltså premiär igen för en härlig pop-up-bok full med luckor och effekter som förstärker både stämning och dramatik i den fina berättelsen.

Astrid Lindgren, Eva Eriksson

Räven och tomten

Relaterade artiklar

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.