Dubbelpremiär för Astrid Lindgren och Eva Eriksson

2017-11-21

Foto av :

Illustration (beskuren): Eva Eriksson
Räven och tomten - två barnboksstjärnor möts i julnatten. För första gången på svenska.

Räven och tomten är ett litet juldrama av Astrid Lindgren och Eva Eriksson, som bjuder på magisk stämning och enastående fina bilder.

Texten har tidigare publicerats på tyska, men kommer nu för första gången ut även i Sverige. Eva Eriksson har aldrig tidigare illustrerat en text av Astrid Lindgren.

För några år sedan utgavs Tomten är vaken, med bilder av Kitty Crowther. Det var en text som Astrid Lindgren ursprungligen skrev på 60-talet för den tyska marknaden efter Viktor Rydbergs kända dikt. För de tyska läsarna skrev Astrid Lindgren även Räven och tomten, en fri tolkning på prosa av Karl-Erik Forsslunds diktverk med samma namn.

Med lätt och varm hand fångar Astrid Lindgren här den förtätade stämning som råder om julnatten. Eva Eriksson tolkar texten med mästarhand och resultatet är en skimrande liten bok full av närvarokänsla.

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till människornas gård om natten. Inte märker de att han kommer tassande, men det gör gårdstomten.

Nu får hönorna se upp, för det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar till slut den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen har satt ut. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten…

Relaterat

Räven och tomten

Om boken

Dubbel-premiär! Eva Eriksson illustrerar för första gången en text av Astrid Lindgren och texten publiceras för första gången i Sverige!

Precis som med Tomten (bilder av Kitty Crowther), som kom för några år sedan, så skapade Astrid Lindgren på 60-talet en text baserad på ett annat diktverk. Detta är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten.

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp, det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Låt bli våra höns! förmanar tomten. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ...

En smula juldramatik suveränt återskapad i bild av Eva Eriksson, som bjuder på magisk julstämning med enastående bilder! En ny klassiker är född!

Astrid Lindgren, Eva Eriksson

Räven och tomten

Relaterade artiklar

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!