”En berättelse om hur roligt, pirrigt, jobbigt och jävligt livet kan kännas när man är sex år”

Foto av :

Foto: Angelica Zander

Publicerad:

2016-01-14

Linn Gottfridsson har skrivit En myras liv, en bok för barn som längtar efter kapitelböcker.

Vad är det för bok du skrivit?

En berättelse om hur roligt, pirrigt, jobbigt och jävligt livet kan kännas när man är sex år. Om att ha en bästis, en hemlig snigelvärld bakom gympasalen och en mamma och pappa som bråkar på engelska för att man inte ska förstå att de nog håller på att skilja sig.

Vem ska läsa den tycker du?

Barn som längtar efter kapitelböcker med register, vuxna som inser att det är flera år kvar till Harry Potter. Samt alla som är sugna på vardagsäventyr.

Vad var bäst med att skriva den?

Frihetskänslan! Till vardags är jag manusförfattare för tv och film och berättar historier inom satta ramar. Här fick jag äntligen skriva om det jag ville på mitt sätt!

Relaterat

En Myras liv

Om boken

Det är långrast och Myran och Henny jobbar med sin nya snigelvärld bakom gympasalen. Arvid har varit där och spionerat och Felicia har gått förbi tre gånger. Tredje gången frågade hon kanske
- Får jag vara med?

I så fall hörde inte Myran. Om man inte hör att någon frågar är man inte taskig. Men om man hör och ändå säger nej, då är man det. Taskig alltså.

Myran heter egentligen Morgan Andersson, men det är det bara tandläkaren och okända personer som säger. Alla andra säger Myran. Till och med fröken i skolan. Myran är sex år och går i förskoleklass. I klassen går också Melker som tycker att allt är äckligt, Eva som bara gillar vit mat och så Myrans bästis Henny såklart. Oftast är Myran glad, men det är jobbigt när Henny leker med Felicia i klassen. Då är det tur att Diego har flyttat in i lägenheten ovanpå. Han är sju år och säger att Myran visst kan få en egen katt, fast mamma är allergisk. Myran är också allergisk, fast inte mot katter utan mot bråk. Särskilt när mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas.

En charmig berättelse om små och stora händelser i en sexårings liv. Emma Adbåges bilder passar på pricken till Linn Gottfridssons roliga men samtidigt allvarliga historia om Myran och hans familj.

Linn Gottfridsson, Emma AdBåge

En Myras liv

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.