Ny bok för små barn om stora känslor! 

Foto av :

Illustration: Emma AdBåge

Publicerad:

2021-01-11

Drömduon Lotta Olsson och Emma AdBåge är tillbaka. Efter kritikerrosade LEDSEN kommer en ny bilderbok i serien om stora känslor för de minsta barnen. GLAD skildrar lyckan i en alldeles vanlig dag.

Skrattet studsar upp från magen.
Bästa, bästa, bästa dagen!

Glad utspelar sig i lekparken och skildrar lyckan i att gunga, leka och att vara tillsammans. Två av barnboksvärldens största namn, Lotta Olsson och Emma AdBåge, förmedlar med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, samspelet mellan barnet och den vuxna.

– Min tanke med hela det här känsloboksprojektet har varit att noga fördjupa mig i en känsla i taget, verkligen dyka ner i den och fundera över alla dess aspekter och sedan skriva så kort och enkelt som möjligt, berättar Lotta Olsson. Skala av och skala bort! Och utnyttja rytmen i texten, dess inneboende dramaturgi – och våga lita på den. Och på att Emmas bilder kommer att fylla ut berättelsen så att den blir just det: en berättelse.

– Man tänker kanske att det ska vara enkelt att porträttera en glad, men det är snarare lite svårare, för "glad" blir ju lätt bara mungiporna upp, en smileygubbe och sen klart. Men det är ju så mycket mer än så, säger Emma AdBåge. Tack vare Lottas precisa och finstämda text fick jag verkligen tillåtelse att stanna inuti en framväxande glädjekänsla – den exploderar på nåt ställe, men är också en ganska lång och böljande sekvens av alla de där nyanserna som inte får plats i just en platt smiley, det är så mycket mer än så i ett skratt!

Några pressröster om Ledsen:

"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?"
Stina Nylén, GP

"... det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna."
Margareta Sörenson, Expressen

Relaterat

Glad

Om boken

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi - stora som små - hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Glad är andra boken i Lotta Olsson och Emma Adbåges känsloserie - om starka känslor för små barn.

Skrattet studsar upp från magen.
Bästa, bästa, bästa dagen!

Glad utspelar sig i lekparken och skildrar lyckan i att gunga, leka och att vara tillsammans.

Känslan byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olssons och Emma AdBåge samspelet mellan barnet och den vuxna.

Glad är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker som du inte får missa! Läs också Ledsen.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

"... det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna." Margareta Sörenson, Expressen

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Glad

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.