Såret vinner Snöbollen 2022

Illustration av:

Emma AdBåge

Publicerad:

2023-02-09

Emma AdBåges bilderbok Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och tilldelas den nationella utmärkelsen Snöbollen.

Juryns motivering:

”Redan bokens titel, Såret, lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ett barn skadas och scenen är skolan. Runt såret bekräftar ansiktsuttryck och poser det ögonblickligt dramatiska, men här ges också exempel på bildskapande som bearbetning.

Tematiken förstärks visuellt genom att Emma AdBåge låter den röda accentfärgen kontrastera mot den institutionsbleka miljön. Sällan har sårets väg från strömmande blod till stelnad skorpa – och slutligen ett blankt ärr som kan väcka minnen – skildrats med sådan nerv!”

– Det känns såklart jättejättejättejätteroligt! Jag är oerhört glad och stolt och blev väldigt överraskad när jag fick veta om detta, säger Emma AdBåge.

Emma AdBåge, född 1982, debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset (2018, för Gropen), Expressens barnkulturpris Heffaklumpen (2022, tillsammans med Lisen Adbåge) och Deutscher Jugendliteraturpreis (2022, för Gropen). Förra året nominerades hon även till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för Naturen och till Augustpriset för Såret.

Om priset:

Snöbollen är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Prissumman är 50 000 kronor.

Snöbollen delas ut vid en prisceremoni på Littfest – Umeå internationella litteraturfestival fredag den 17 mars 2023 klockan 11.30, Umeå Folkets hus. Originalbilder och skisser från boken kommer att visas på Bildmuseet i Umeå med start fredag den 26 maj.

Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå kommun, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival samt Svenska Tecknare.   

Relaterat

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.