Gropen vinner Din Bok 2018

Foto av :

Foto: Maria Östlin

Publicerad:

2019-04-29

Bokhandlarna har har gjort sitt val. Utmärkelsen Din Bok 2018 går till Gropen i barnboksklassen.

Emma AdBåges hyllade bilderbok Gropen, mottagare av Augustpriset 2018, vinner ännu ett pris. Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen (BMF) årliga pris Din Bok - Vårt Val har nu tilldelats Gropen. Priset består av en dubbelsidig, gjuten bronsplakett, designad av Lennart Andersson.

BMF är en ideell förening för alla bokhandelsanställda och valet görs genom att alla svenska boklådor får rösta inför BMF:s årsmöte i april.
Priset tilldelas enligt stadgarna tilldelas ”den svenska författare som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen”.

Priset för bästa vuxenbok 2018 går till Jag for ner till bror av Karin Smirnoff (Polaris).

Även förra året mottog en av Rabén & Sjögrens titlar priset. Då var det Björn Bergenholtz bilderbok Lejoparden som var bokhandlarnas favorit.

Relaterat

Gropen

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

- Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

- En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

- Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Gropen

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.