Dumma torn och dumma klossar!

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2023-01-20

Nu kommer den fjärde bilderboken i Lotta Olssons och Emma AdBåges älskade serie om stora känslor för de minsta barnen. ARG är en förlösande berättelse om ohämmad ilska, när glädje på en sekund byts mot raseri och en till synes liten händelse blir till stor dramatik.

Idag är en perfekt dag för att bygga torn med klossarna. Allt går bra, precis som det ska, kanske blir tornet det högsta någonsin! Men plötsligt hamnar en kloss snett …

Dumma torn och dumma klossar!

Stampar, sparkar, slår och krossar.

Känns som eld som måste ut.

Som en drakes sprut.

Med bokkvartetten har Lotta Olsson på stort allvar fördjupat sig i en känsla i taget, vänt och vridit på den och sedan med så få ord som möjligt skapat en berättelse – eller, säger hon själv, skelettet till en berättelse.

– Det var spännande att på riktigt gå in i känslan att verkligen vara arg, särskilt som jag nog är rätt konflikträdd numera och sällan eller aldrig tillåter mig att faktiskt explodera. Den där urladdningen! Välgörande på något vis, säger Lotta Olsson. Den andra stora behållningen har förstås varit samarbetet med Emma! Och det är först när hennes bilder kompletterat mina få, få ord och korta, korta rader, som alltsammans fått kropp. De här böckerna tillhör ju de få där text och bild är beroende av varandra, berättelsen föds i mötet mellan dem.

– Att illustrera ilskan via t.ex. ett par känsliga små glasögon som ryker all världens väg eller en undulat som blir skrämd av barnets härjande arga har varit lite svårt – och det är kul! Det är ju så sällan man själv får utlopp för att bli sådär fysiskt yvigt förbannad, man är ju oftast som vuxen lite mer samlad ... så jag var tvungen att tänka efter lite extra på det där liksom ROSENRASANDE kroppsspråket man skulle behöva ha och hänge sej åt i huvudpersonens läge, berättar Emma AdBåge.

De tidigare böckerna i den hyllade serien är LEDSEN, GLAD och RÄDD.

Relaterat

Arg

Om boken

Stora känslor för små barn – Arg är den fjärde boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.
Idag är en perfekt dag för att bygga torn med klossarna. Allt går bra, precis som det ska, kanske blir tornet det högsta någonsin! Men plötsligt hamnar en kloss snett …Dumma torn och dumma klossar!Stampar, sparkar, slår och krossar.Känns som eld som måste ut.Som en drakes sprut.Hur kan man bli så arg när man nyss var så glad?Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en till synes liten händelse kan bli till stor dramatik. Arg är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2–4 år.Läs också Ledsen, Glad och RäddSagt om Ledsen:” … resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord.” Inga Lill Mosander, Aftonbladet”Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?” Stina Nylén, GP”… det är ett storslaget crescendo som väller fram …” Margareta Sörenson, Expressen

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Arg

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.