Emma AdBåge får Deutscher Jugendliteraturpreis

Foto av :

Richard Gustafsson

Publicerad:

2022-10-24

Emma AdBåge tilldelas Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris för Gropen. ”En unikt uppmuntrande bilderbok”, skriver juryn.

Den 21 oktober 2022 tillkännagavs vinnarna av Deutscher Literaturpreis 2022 på bokmässan i Frankfurt. De vinnande titlarna för det tyska barn- och ungdomslitteraturpriset handlar om de grundläggande frågorna om mänsklig samexistens. De står för demokratiska värderingar och minnets kraft.

Kritikerjuryn belönade bästa bilderbok, barnbok, ungdomsbok och fackbok, ungdomsjuryn utsåg sin vinnare med "Ungdomsjuryns pris" och specialprisjuryn delade ut specialpriserna "Fullständigt arbete" resp. "Nya talanger" i illustrationskategorin.

Emma AdBåge fick priset för sin hyllade och flerfaldigt prisade bilderbok Gropen

Juryns motivering: ”Den svenska bilderbokskonstnären Emma Adbåge står tydligt på barnens sida: lugnt låter hon dem lösa sina konflikter tillsammans och på ett uppfinningsrikt sätt. På de vattenfärgade bilderna i naturliga toner designar hon med sina allt annat än söta unga sympatisörer: inuti en grupp barn som bär bort dig med sin motståndskraft och uppmuntrar betraktaren att lita på sina egna idéer. Utan någon klyscha stärker den här bilderboken barns ofelbara känsla för vad de behöver leka. Översättningen av Friederike Buchinger träffar precis rätt ton för förstapersonsberättaren och kan garantera den höga nivån av bild-text-interaktion även i den tyska utgåvan. En unikt uppmuntrande bilderbok.”

Priset har delats ut årligen till framstående verk inom barn- och ungdomslitteratur sedan 1956.

Relaterat

Gropen

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

- Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

- En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

- Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Gropen

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.