Emma AdBåge är tillbaka med ny bilderbok

Illustration av:

Emma AdBåge

Publicerad:

2022-08-26

Varning för blod! 2018 tilldelades Emma AdBåge Augustpriset för Gropen. Nu är vi tillbaka på skolgården, men den här gången hamnar ett SÅR i centrum. Det är spännande med uppmärksamheten kring blodet och skadan, men vad händer när Såret försvinner?

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.

PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.

– Lever du!? ropade Sisse.

– Jag tror det, viskade jag.

Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se såret!

Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?

– Det är fascinerande med sår: att man river upp sitt yttre skinn såpass att det där inuti oss kommer ut. Stark färg har det också! Rött! Och rinner gör det! Och alltid i samband med något mer eller mindre dramatiskt dessutom: en smäll, ett stick, ett snubbel. Direkt kommer uppmärksamheten, plåster, omtanke, tröst. Ett sår är så mycket mer runtomkring, än bara själva såret. Och sen läker det bara och syns knappt, eller blir ett litet ärr, säger Emma AdBåge.

Gropen var ju ”based on a real grop”, är denna bok baserad på ett riktigt sår?

– Haha, nej Såret föddes faktiskt som en liten titel utan innehåll, nedskriven på en post it-lapp bara. Jag hade den där länge bredvid datorn: SÅRET stod det bara, utan att jag ens visste handlingen. Titeln kändes bara spännande; kanske kunde den bli otäck eller helt vardaglig? Som vanligt hamnar jag rätt vardagsnära, men det kanske blev både och? Otäck och vardaglig. Beroende på vem man är?

Relaterat

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Relaterade artiklar

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.