”Att skriva en bok är som att vada genom ett träsk”

Foto av :

Illustratör: Emma AdBåge

Publicerad:

2019-03-14

Äntligen är Linn Gottfridsson tillbaka med en ny bok i den kritikerrosade serien om Myran. Små och stora funderingar blandas och Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga men samtidigt allvarliga historien.

I den nya boken är det sommarlov och Myran åker till en stuga på landet med mamma, Jesper och sin splitternya lillasyster. I skogen träffar han en tjej som är full av hemligheter. Hon har armen i gips och heter Gloria, säger hon i alla fall. Men det är inte alldeles lätt att plötsligt vara storebror och dela mammas uppmärksamhet med ett skrikande, bajsande litet knyte. Myran längtar efter pappa i stan och efter sin kompis Diego. Och kanske känner Diego på sig det, för när allt är som krångligast kommer han och hälsar på. Som vanligt är han full av idéer och som vanligt blir det inte riktigt som Myran tänkt sig. Men det mesta ordnar sig ändå till slut.

Böckerna om Myran har berört och älskats av både läsare och kritiker, och Hemliga Myran som är den tredje och avslutande delen i serien gör ingen besviken. Här blandas små och stora funderingar och Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga men samtidigt allvarliga historien om Myran och hans familj och vänner.

Nu är det dags att vinka farväl till Myran och vi frågade Linn Gottfridsson hur det känns. 

– Det känns sorgligt att lämna Myran och hans vänner, men jag är nöjd att jag hittade ett sätt att säga hej då till både Myran och läsarna i slutet. Sen känns det gött också. Att skriva en bok är galet jobbigt, som att vada genom ett träsk som aldrig verkar ta slut. Jag är därför både lättad och mallig att jag pallade.

Linn har fått många läsarreaktioner på de tidigare böckerna om Myran; skratt, igenkänning och smarta funderingar som handlar om allt från husdjur till skilsmässor.

– En farmor berättade att hennes barnbarn bara gick med på att höra två böcker: En Myras liv och Myran och gåtorna! Sånt blir man ju glad av, även om jag tycker rätt synd om farmodern, säger Linn Gottfridsson.

Linn Gottfridsson arbetar som manusförfattare för film och teve. Hon debuterade 2016 med En Myras liv. 2017 kom uppföljaren, Myran och gåtorna.

Emma AdBåge är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i den unga generationen av tecknare. 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen som hon både skrivit och illustrerat.

Relaterat

Hemliga Myran

Om boken

Det ligger en främling i soffan. Hon skriker och sover och bajsar och ibland vevar hon med armarna. Enligt mamma är hon superstark. Om hon ramlar ut från en helikopter kan hon hänga och dingla i ett rep utan att släppa taget.
- Allvarligt talat, tycker Myran.
Varför skulle en bebis åka helikopter.

Det är sommarlov och Myran åker till en stuga på landet med mamma, Jesper och sin splitternya lillasyster. I skogen träffar han en tjej som är full av hemligheter. Hon har armen i gips och heter Gloria, säger hon i alla fall. Men det är inte alldeles lätt att plötsligt vara storebror och dela mammas uppmärksamhet med ett skrikande, bajsande litet knyte. Myran längtar efter pappa i stan och efter sin kompis Diego. Och kanske känner Diego på sig det, för när allt är som krångligast kommer han och hälsar på. Som vanligt är han full av idéer och som vanligt blir det inte riktigt som Myran tänkt sig. Men det mesta ordnar sig ändå till slut.

De två första böckerna om Myran En Myras liv och Myran och gåtorna älskades av både läsare och kritiker, och den tredje och avslutande delen gör ingen besviken. Små och stora funderingar blandas och Emma AdBåges illustrationer passar på pricken till den roliga men samtidigt allvarliga historien om Myran och hans familj och vänner.

Linn Gottfridsson, Emma AdBåge

Hemliga Myran

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.