”DEN VAR FAKTISKT MIN!”

Foto av :

Illustratör: Emma AdBåge

Publicerad:

2020-01-08

Barnboksåret 2020 börjar med en känsloexplosion! Två av barnboksvärldens största namn, Lotta Olsson och Emma AdBåge, går ihop och skapar magi med böcker om känslor för de yngsta läsarna. Först ut är LEDSEN, om bråk kring ett gosedjur.

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi – stora som små – hur en liten incident kan bli till stor dramatik.

Drömduon Lotta Olsson och Emma Adbåge skapar nu bilderböcker om känslor och med titlar som säger precis vad det handlar om: Först ut är LEDSEN som kommer ut i januari 2020 följt av GLAD, som kommer året därpå.

Lotta Olsson är en prisbelönt författare som har skrivit en lång rad barnböcker, samt även poesi, dramtik och prosa för vuxna. Även Emma AdBåge är flerfaldigt prisbelönt och 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen som hon både skrivit och illustrerat. Trots att de båda under många år varit verksamma och etablerade namn inom barnboksvärlden är det första gången de arbetar tillsammans.

­– Jag har länge velat göra något tillsammans med Emma – och så tackade hon ja! Jag kan inte tänka mig någon som vore bättre. Det rör sig ju om ”enkla” texter med ”enkla” bilder, vilket är bland det svåraste, men inte för Emma. Dessutom är hon en av de absolut bästa på att rita barn, säger Lotta Olsson.

Emma AdBåge är lika entusiastisk över samarbetet:

– När jag läste texten första gången fick jag faktiskt en fysisk reaktion på slutet, säger hon. Ni vet, man tar sej automatiskt för bröstet. Handen åker upp mot halsen, man drar efter andan och kniper ihop läpparna. För att det är så starkt. Det är det som Lotta alltid är så bra på. Som att hon tar orden med pincett och vet exakt hur mycket dom väger och kan balansera dom så precist för att hitta känslan. Jag får därmed också tillfälle att ta fram pincetten och zooma in eller skala bort.

LEDSEN utspelar sig på en förskola där ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar hennes älskade gosedjur. Dramat byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila: Allt blir suddigt.

Dimmigt, luddigt. Och vi drar en lättnadens suck när försoningen kommer på slutet.

­– Boken är en undersökning av olika aspekter på känslan ledsen, säger Lotta Olsson. Hur snabbt den kan dyka upp. Hur det känns i kroppen. Hur det syns utanpå. Hur den låter. Hur den kan stegras eller mildras och kanske till och med kännas ganska bra? Berättelsen finns i texten, men exakt vad den handlar om har Emma och bilderna fått bestämma. Väldigt spännande också för mig!

– Allt som den där stora känslan är, får plats i den här lilla boken, inflikar Emma AdBåge. Ledsenkänslan får fortsätta en god stund och liksom undersökas, provas... det har gett mej stort utrymme och det är lyxigt och nyttigt för bildskapandet. Det är det som är det roliga med att tvinga sej till att arbeta så enkelt: För att det är svårt. Svårt är kul – och kul blir lätt.

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge flickans växande förtvivlan och samspelet mellan barn och vuxna. Handling, miljö och typer är utmejslade in i minsta detalj – helt magiskt!

LEDSEN är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker!

Relaterat

Ledsen

Om boken

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi - stora som små - hur en liten incident kan bli till stor dramatik.

Drömduon Lotta Olsson och Emma Adbåge skapar nu ett par bilderböcker om känslor och med titlar som säger precis vad det handlar om: LEDSEN som kommer ut 2020 och GLAD, som kommer året därpå.
LEDSEN utspelar sig på en förskola. Ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar hennes älskade gosedjur. Dramat byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Och vi drar en lättnadens suck när försoningen kommer på slutet.

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge flickans växande förtvivlan och samspelet mellan barn och vuxna. Handling, miljö och typer är utmejslade in i minsta detalj - helt magiskt!
LEDSEN är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker!

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Ledsen

Relaterade artiklar

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.