Hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Illustration av:

Emma AdBåge

Publicerad:

2018-09-10

Emma AdBåges nya bilderbok Gropen väcker tankar om vuxnas rädslor och barnens behov av lek.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen! Emma AdBåges karaktäristiska illustrationer och texter sätter fingret på en av de viktigaste frågorna just nu; den fria lekens och fantasins betydelse för barns utveckling. Och vem av oss vuxna minns inte sin egen ”Grop” från barndomen?

– Om du frågar någon som gått på Veta skola utanför Mantorp, om de lekt i Gropen någon gång, så kommer dom att veta exakt, berättar Emma AdBåge. Det gick inte att missa Gropen, den var lika självklar som fotbollsplanen och gungorna, men roligare! Och den var skitig, brant, vass och oberäknelig.

Verklighetens Gropen var från början inte ens menad som lekplats, men Emma och kompisarna kunde vara där hur länge som helst, den var liksom laddad med lek. Och den tog aldrig slut. Gropen var föränderlig, både med sin natur och dess självklara förändringar, men också föränderlig genom deras egen fantasi. Gropen kunde bli lite olika! Barnen bestämde.

– Jag har förstått att Gropen fortfarande finns kvar på Veta skolas skolgård, säger Emma AdBåge. Hoppas att den fortfarande är öppen för lek och att stigarna och ställena i den ännu är slitna och nedtrampade.

Emma AdBåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Relaterat

Gropen

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

- Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

- En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

- Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Gropen

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.