”Ledsen är en urstark bilderbok av en urstark duo”

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2020-02-25

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi – stora som små – hur en liten incident kan bli till stor dramatik. Just det skildras i den kritikerrosade bilderboken LEDSEN, skapad av Lotta Olsson och Emma AdBåge.

LEDSEN utspelar sig på en förskola där ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar hennes älskade gosedjur. Dramat byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Och vi drar en lättnadens suck när försoningen kommer på slutet.

Med exakt precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge flickans växande förtvivlan och samspelet mellan barn och vuxna. Handling, miljö och typer är utmejslade in i minsta detalj – helt magiskt!

Nu hyllas boken av en unison kritikerkör. 

”Ledsen är en urstark bilderbok av en urstark duo, och igenkänningen i förskoledramat är total. Jag kan knappt vänta tills uppföljaren Glad släpps nästa år”, skriver Vi Läser.

”En vardagstragedi på förskolan skildras i ord och bild av två av våra största barnboksskapare och resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord”, skriver Ingalill Mosander i Aftonbladet.

GP:s Stina Nylén menar att ”det är smått genialiskt hur Emma AdBåge och Lotta Olsson sätter ord och bild till den förtätade, intensiva stämningen i ett utbrott av ledsenhet.”

”Barnboken 'Ledsen' går på djupet i känslorna [...] som en underbar film av Lotta Olsson och Emma AdBåge där alla roller sakta utvecklas och får synas”, menar SR:s Viveca Bladh.

Annika Lundeberg, BTJ, ger boken högsta betyg och skriver att ”allt som är viktigt är med, men inget annat – det är stor konst på liten yta.” 

Relaterat

Ledsen

Om boken

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi - stora som små - hur en liten incident kan bli till stor dramatik.

Drömduon Lotta Olsson och Emma Adbåge skapar nu ett par bilderböcker om känslor och med titlar som säger precis vad det handlar om: LEDSEN som kommer ut 2020 och GLAD, som kommer året därpå.
LEDSEN utspelar sig på en förskola. Ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar hennes älskade gosedjur. Dramat byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Och vi drar en lättnadens suck när försoningen kommer på slutet.

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge flickans växande förtvivlan och samspelet mellan barn och vuxna. Handling, miljö och typer är utmejslade in i minsta detalj - helt magiskt!
LEDSEN är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker!

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Ledsen

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.